Taller a Vista Alegre

18235727563_7dd97e8738_k
18830122536_a74fcb463f_k
18859141671_3bafdd319f_k
18670240049_44ddff196f_k
18830076436_7ca7d39a83_k

Castelldefels

Aj Castelldefels

16.06.2015

Aquest cap de setmana hem realitzat un taller d’art urbà i graffiti al barri de Vista Alegre, a Castelldefels. Les jornades han estat possible gràcies al suport de l’Ajuntament de Castelldefels mitjançant el Programa Pla de Barris i ha culminat amb un mural comunitari el mur de l’antiga Escola Vista Alegre. Aquest taller ha tingut la particiularitat de comptar amb la col·laboració del Centre de Mediació i Convivència Ciutadana de Castelldefels, incorporant dos joves del seu programa de mesures alternatives en l’equip d’educadors i grafiters que han dut a terme la formació i el mural comunitari. També hi han participat un grup de mediadors en formació del Màster en Mediació Professional de la Universitat Pompeu Fabra.

El cap de setmana ha començat el dissabte al matí amb una explicació teòrica sobre els inicis del moviment del graffiti, els referents actuals i noves tendències dins l’art urbà, i també amb una reflexió sobre les bones pràctiques a l’hora d’actuar artísticament en l’espai públic. Tot seguit s’ha realitzat una dinàmica de grup per a copçar aquells elements que identifiquen el barri de Vista Alegre, i pensar la forma de representar-los al mur. Han sorgit idees com la ubicació particular del barri, que pertany a una localitat costanera però està tocant la muntanya; la composició generacional del mateix, amb molta gent gran, però també amb joves amb empenta; i finalment la història de lluitadel barri. D’aquestes idees ha sorgit un esbós col·lectiu de com seria el mural: una part representaria el mar i l’altra la muntanya (colors freds i colors càlids), una cara representaria el canvi generacional, i finalment un puny per a mostrar el caràcter viu i reivindicatiu del barri.

El dimemenge doncs hi havia molta feina per a realitzar l’obra artística que degut a les mesures del mur seria un mural de gran format. Els elements més tècnics els ha realitzat l’artista urbà Aram’rah i les lletres, que serien pintades pels veïns, les han fet els dos joves grafiters de la localitat derivats del Centre de Mediació i Convivència. Els veïns, sobretot nens i joves han responst amb entusiasme a l’activitat, aprenent a pintar amb esprai i compartint una estona per a fer barri a través de l’art urbà.