Dóna la Cara per la Ciutat – L’Hospitalet

dona la cara (5)
dona la cara (4)
dona la cara (6)
dona la cara (1)
dona la cara (2)
dona la cara (3)

L'Hospitalet

Aj Hospi

22.07.2014

El Centre Cultural la Bòbila i l’associació RebobinArt han posat en marxa un projecte d’art urbà al barri de Pubilla Cases. “Dóna la cara per la ciutat” és una iniciativa que neix amb la voluntat d’involucrar i de representar els veïns i les veïnes del barri, així com també els comerciants. Artistes urbans estan portant a terme retrats de les seves cares amb la tècnica del grafitti urbà a les persianes del mercat de Can Vidalet a Pubilla Cases.

Bases: Des de Rebobinart entenem l’art com una forma de transformar la realitat. Per això plantegem totes les intervencions per tal de que transcendeixin la mera expressió artística i que generin externalitats positives per a les comunitats on s’actua. D’altra banda, la participació activa de les persones destinatàries de l’obra artística, acompanyant als propis artistes en la creació i realització d’aquesta, és també un punt vital per a que les primeres es facin seva l’obra i la sentin com a pròpia. També es generen processos que actuen en el si de la comunitat, millorant les vies de diàleg entre els seus membres i propiciant una major cohesió social.

Per aquests motius, Rebobinart sempre introdueix algun element que ajudi a fomentar aquesta participació comunitària. En intervencions de gran format, també plantegem sempre una coherència general que vingui donada per un mateix motiu, gènere pictòric o colorimetria. Entenem que així la intervenció agafa més força, és també més identificable i genera menys impactes visuals contraposats. L’acció pretén dinamitzar un carrer comercial de cadascun dels barris a partir de l’art urbà. Es tracta de fer ús d’aquesta eina artística per tal d’implicar els veïns i veïnes en la vida del barri. Consisteix en pintar 6 persianes amb diferents artistes d’un carrer comercial de cadascun dels barris. Les persianes es retratarà dos cares de persones i 4 obres d’artistes lliures i un taller per a joves. Per tal de fer partícips els veïns i veïnes dels barris, dues línies d’actuació. Un total de 7 artistes i 53 persianes.

En primer lloc, els rostres de persones que dibuixaran els artistes, seran veïns i veïnes del propi barri. Amb el missatge “Dóna la cara pel barri”, s’instal•larà un photocall on totes les persones que ho vulguin i que hi estiguin d’acord es deixaran fotografiar per a formar part de la intervenció artística al seu barri. D’aquesta manera es generarà un interès per la intervenció artística per part dels veïns i veïnes fotografiats per tal de comprovar si finalment el seu rostre serà un dels que serà present al mercat. També es llença un missatge de companyonia i de barri, en uns moments difícils, tot recordant que el barri el formen persones amb cara i ulls, amb sentiments i il•lusions, i que no es pot deixar ningú enrere. D’altra banda, els artistes seleccionats per fer les obres lliures, seran, òbviament, compatibles i complementaris, per tal de generar la coherència en el missatge visual que es vol donar .